Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 1986-1987 eğitim-öğretim döneminde Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak Yüksek Lisans ve Doktora eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine başlamış ve halen devam etmektedir.
Tarla bitkileri lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak; tahıllar ve yemeklik tane baklagiller ,endüstri bitkileri, çayır, mera ve yem bitkileri alanlarında uzmanlık alanına bağlı olarak bilgi düzeyini geliştirerek, tarla ve laboratuvar koşullarında araştırmalar yapmayı hedeflemektedir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiler kurarak, teorik ve uygulamaya yönelik bilgilere sahip olmayı amaçlar. Ulusal ve bölgesel öncelikleri göz önünde bulunduran, bilimsel verilere dayalı tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı konusunda düşünebilen ve tarafsız karar alabilen, sorun çözme ve tasarım yeteneği kazanmış, girişimci ve dinamik, insan, çevre ve toplum bilincine sahip, tarla bitkileri yetiştiriciliği konusunda tam donanımlı yükseklisans ve doktoralı uzman kişiler yetiştirerek, dolayısıyla ülkemiz tarımının gelişmesine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Tarla Bitkileri A.B.D. alanında özgün, dünyada saygın, ülkemizde öncü bir anabilim dalı olmak. Bununla birlikte Tarla Bitkileri konularındaki bilimsel gelişmeleri takip eden, ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi üreten ve bu bilgiyi aktarabilen, toplumsal gereksinimlere cevap verebilen, uluslararası düzeyde eğitim-öğretim veren ve ürettiği bilgi ile ulusal kalkınmaya katkı sağlayan, alanında öncü bir eğitim ve uzman ve doktoralı mühendisler yetiştiren lider bir araştırma kurumu olmaktır.
Tarla Bitkileri A.B.D alanında ülkemizin ve bölgemizin gereksinimleri doğrultusunda, dünyadaki gelişmeleri göz önüne alarak ve katma değeri yüksek araştırmalar yaparak teknolojiler geliştirmek, kaliteli eğitim-öğretim hizmeti sunmak, alanında donanımlı, çağdaş, yaratıcı, girişimci, özgüvenli uzman ve doktoralı tarla bitkileri uzmanları yetiştirmektir. Üretim, uygulama ve AR-GE çalışmalarında görev alabilecek, problem çözmede analitik yaklaşıma sahip, takım çalışmasına yatkın, mesleki etik bilincine, sorumluluğuna ve lider özelliklerine sahip, bilimsel ve çok boyutlu düşünebilen lisansüstü mezun öğrenciler yetiştirmektir. Bununla birlikte tarımsal üretimin gelişmesi için mühendislik prensiplerini ve tekniklerini uygulayabilen uzman ve doktoralı mühendisler yetiştirmek, ulusal ve uluslararası düzeyde Tarla Bitkileri alanlarında uzman ve doktoralı mühendislik hizmeti sağlamaktır.
Fiziksel Altyapı
Tarla Bitkileri A.B.D.’nın fiziksel alt yapısında; bireysel personel odaları, test-araştırma laboratuvarları ve eğitim sınıfı, lisansüstü öğrenci çalışma bölümleri, dinlenme-toplantı odası bulunmaktadır.
Teknik Altyapı
Tarla Bitkileri A.B.D.’nın teknik alt yapısında; Endüstri Bitkileri, Çayır Mera ve Yem Bitkileri, Tahıllar, Endüstri Bitkileri Doku Kültürü, Moleküler Biyoteknoloji ve Tarla Bitkileri Uygulama laboratuvarı olmak üzere 6 laboratuvar bulunmaktadır. Ayrıca cam, polikarbon ve tül olmak üzere 10 adet sera bulunmaktadır.
TOGÜ Tarla Bitkileri A.B.D.
Tarla Bitkileri Anabilim Dalında; Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller, Endüstri Bitkileri, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri olmak üzere üç bilim dalı vardır.
Tarla Bitkileri A.B.D.’nda 3 Profesör, 3 Doçent, 4 Dr. Öğr. Üyesinden oluşan toplam 10 öğretim üyesi görev yapmaktadır.
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri
Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Fahri SÖNMEZ
Öğretim Üyelerimiz ve Uzmanlık Alanları
Prof. Dr. Mehmet Ali SAKİN
Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller
Prof. Dr. Cevdet AKDAĞ
Prof. Dr. Fahri SÖNMEZ
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim SAYGILI
Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÖZDEMİR DİRİK
Doç. Dr. Ahmet KINAY
Endüstri Bitkileri
Doç.Dr. Yasin Bedrettin KARAN
Dr.Öğr. Üyesi Şaziye DÖKÜLEN
Doç. Dr. Gürkan DEMİRKOL
Çayır, Mera ve Yem Bitkileri
Dr. Öğr. Üyesi Gamze BAYRAM
Öğr. Gör. Dr. Shiva SADIGHFARD