T.C.
TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI
1. Programın Açılma Amacı, Misyonu, Vizyonu
İlgili programın açılma amacı program kapsamında öğrencilere; bilimsel araştırma yapma, olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, yeni senteze ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Bunun yanında açılacak program ile ülkemizde ve dünyada ortaya çıkan dini kaynaklı gelişmelerin, her türlü bilgi, olay, kanaat ve eğilimlerin doğru, akılcı ve bilimsel anlayışla araştırılması, değerlendirilmesi ve yorumlanması yönünde akademik disipliner bir çalışma ve eğitim platformu oluşturulması, bu yolla enstitümüzdeki lisansüstü eğitiminde öğrencilere kazandırılacak yeni sosyal, kültürel, bilimsel bakış açılarının yakalanması sağlanmış olacaktır.
Bu programla bu alanda görev alacak öğretim üyelerinin yetiştirilmesine katkı sağlanacaktır. Fakültemiz, bilginin topluma ulaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla gerektiğinde Tokat Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışmakta ve protokollere uygun faaliyetler gerçekleştirmektedir.
Fakültemiz, bilginin topluma ulaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla gerektiğinde Tokat Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışmakta ve protokollere uygun faaliyetler gerçekleştirmektedir.
Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı’nın en temel hedeflerinden birisi okutulmakta olan lisansüstü derslerin mahiyetleri itibariyle öğrencilerin düşünce dünyalarının zenginleşmesine, eleştirel ve rasyonel bakış açısı kazanmalarına, bireysel ve toplumsal hayattaki sorunları bilimsel yöntemlerle analiz edip, kendilerini etkili biçimde ifade edebilmelerine yardımcı olmayı amaç edinmektedir. Ayrıca bölüm akademik kadrosu, fakülte dışı çeşitli sosyal etkinliklerde faaliyet göstererek toplumsal katkı noktasında önemli bir işlevi yerine getirmektedir.
Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı’nın vizyonu, öğrencilerin akademik düzeylerinin ve yabancı dil yeterliliklerini geliştirilmesine, çağın sorunlarına çözümler oluşturulmasına, mezunların ve çalışanların mesleki gelişimlerine katkı sunulmasına, toplumun dini konularda bilgilendirilmesine ve aydınlatılmasına yardımcı olmak ve destek olmaktır. Din olgusunun mahiyeti, akıl-vahiy ilişkisi, dinlerin ve farklı inançların ortaya çıkışı, dinin sosyal ve psikolojik etkileri ve hayattaki yansımaları, doğru düşünmenin yöntem ve kuralları, din eğitiminin günümüz eğitim sistemindeki yeri gibi konular üzerinde akademik olarak çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca, sosyoloji, mantık, psikoloji, felsefe ve eğitim gibi beşerî bilimler ışığında din olgusunu araştıran ve diğer sosyal bilimler alanları ile etkileşime en fazla açık bölümlerinden biridir.
2. Sunulan İmkânlar
Kampüsteki fakültelerde toplam 47 adet bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda eğitim ve araştırma amacıyla kullanılmak üzere hazır vaziyette 241 masaüstü bilgisayar ve 207 taşınabilir bilgisayar şeklinde toplam 448 adet bilgisayar bulunmaktadır. Yine kampüs içerisinde eğitim amaçlı kullanılmak üzere 28 akıllı tahta, 3 episkop, 10 fotokopi makinesi, 3 tarayıcı, 95 yazıcı ve 23 tepegöz bulunmaktadır. Bilgisayarların hepsi internet bağlantılıdır ve eğitim-öğretim amaçlı kullanılmaktadır.
Kampüs içerisinde birçok fakültede yer alan bilgisayar laboratuvarları, lisansüstü öğrencilerin kullanımına açıktır. İnternet bağlantısı yanında birçok teknolojik cihaz, öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Kampüsümüzde yer alan alanlar haftanın 5 günü, günde 9 saat kullanıma açıktır. Bu imkânlar Cumartesi-Pazar günleri de özel izinle kullanılmaktadır.
Üniversitemiz merkez kütüphanesi 1993 yılında kendi binasına taşınmış, 2003 yılından itibaren yayın alımı, ödenek artırımı ve personel takviyesi yapılarak koleksiyon çoğaltılmaya ve bilgiler elektronik ortama aktarılmaya başlanmıştır. Şu anda tamamen elektronik ortamda hizmet veren Merkez Kütüphanemiz bünyesinde 6 birim kütüphanesi bulunmaktadır. Bunlar Turhal, Zile, Niksar, Erbaa ilçe kütüphaneleri, İslami İlimler ve Tıp Fakültesi Kütüphaneleri olarak okuyucularımıza hizmet vermektedir.
Kütüphane binamız 3.470 m2 oturum alanı üzerine 1509 m2 kapalı alan olarak inşa edilmiş ve 4 kattan oluşmaktadır. Aynı anda 350 kişinin oturarak yararlanabileceği 4 salonu mevcuttur. Ayrıca 40 kişinin aynı anda yararlanabileceği görsel işitsel salonumuz bulunmaktadır.
Kütüphanemiz kaynak ve hizmetleri her yıl çeşitlenerek devam etmektedir. 146.314‘ü basılı kitap, 71.969 E-dergi, 393.303 E-book, 43 adet veri tabanı, Açık Erişim Bilgi Sistemi, Elektronik tez veri bankası, nadir el yazması eserleri ve Tokat Şehir Kitaplığı ile bölgenin büyük kütüphaneleri arasında yer alan kütüphanemiz sadece kendi bölgesindeki araştırmacılara değil Üniversite Kütüphaneleri arası iş birliği platformu çerçevesinde tüm Türkiye’deki araştırmacılara hizmet vermektedir.
Modern kütüphanecilik hizmetlerinin tümünü kütüphanemizde görmek mümkündür. Yeterli personel sayısı ve bütçesiyle istediği her kaynağı sağlayan; konusunda uzman personeli ile sizlere daima hizmet verme yarışında olan kütüphanemiz öğrenci ve araştırmacılarımızın her zaman yanında olmuştur. Açık erişim arşiviyle akademisyenlerin araştırmalarını ve ders notlarını rahatlıkla bulabileceğiniz bir bilgi merkezi olarak kütüphaneler arası işbirliği sayesinde kütüphanemizde olmayan kaynakları size en yakın yoldan ulaştırmak için büyük bir gayret gösterilmektedir.
3. Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Elemanları ve Güncel
Unvanları
Unvan
Adı Soyadı
Prof. Dr.
Mehmet DEMİRTAŞ
Yaşar TÜRKBEN
Doç. Dr.
Hasan COŞKUN
Mehmet AYAS
Ramazan DİLER
Şenol KORKUT
Dr. Öğr. Üyesi
Ali YILDIRIM
Kubat Ali TOPÇUBAY
Selçuk KIRTEPE