Amaç ve Sunulan İmkânlar
Coğrafya multidisipliner bir bilim olarak insan ile doğa arasındaki etkileşimi inceleyen bir bilim dalıdır. Hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde insanın doğaya, doğanın insana etkisini araştırıp; nedensellik, dağılış ve karşılıklı ilgi ilkeleriyle bilimsel gerçekleri araştırmayı, açıklamayı, sorunları tespit edip çözüm projeleri oluşturmayı amaç edinir.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Coğrafya Anabilimdalı Diploması ile mezunlarımız değişik kariyer fırsatlarına sahip olabileceklerdir. İyi seviyede CBS kullanıcısı, doğal ve kültürel çevredeki olay ve olguları yeteri düzeyde analiz edebilen, sorunları tespit edip çözümler üretebilen, risk analizleri yapabilen bireyler olacaklardır. İyi derecede CBS bilecek olan mezunlarımız bu alanda devlet ve özel sektörle görev alabilirler. Ayrıca çeşitli devlet kurumlarında ve özel sektörde de alanlarıyla ilgili çalışabilmektedirler. Özellikle belediyeler, araştırma firmaları, milli parklar, meteoroloji, MTA, TÜİK, DSİ gibi kurumlarda da çalışabilmektedirler.
Anabilimdalımızda Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarı ve taş sergisi ve sahip olunan teknik ekipmanlar ile öğrencilere gerekli fırsatlar sunulmaktadır.
Misyon
Anabilim dalımız coğrafya biliminin bilgi havuzundan faydalanarak insan-çevre etkileşimini, bu etkileşimdeki sürdürülebilirlik dengesini ve bunun sonucu olarak oluşan kültürel çevre ile çeşitli sorunları analiz edebilen, çözümler planlayabilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bu bağlamda; coğrafyanın temelini oluşturan bilgi birikimine sahip, doğal ve beşeri çevreyle insan etkileşimini iyi bilen, bu bilgileri çağın gerektirdiği teknoloji ile işleyip yöneten, mekân kullanımını planlayabilen, bütünü görebilme becerisini kazanmış, çözüm odaklı düşünebilen, ülkemizde ve dünyanın her yerinde istihdama katkı sağlayabilecek nitelikte, ülkesini seven ve insanlığa faydalı mezunların yetiştirilmesi bölümümüzün misyonunu oluşturmaktadır.
Vizyon
Anabilim dalımızın vizyonu gelecek on yıllarda coğrafya anabilim dalı olarak hem yetiştirdiği öğrenci kalitesi hem de akademik anlamda ürettikleri ile öncelikle Türkiye’de sonrasında ise Dünyada hatırı sayılır bir coğrafya anabilim dalı olabilmektir.
Bu vizyonla geleceğin coğrafyacılarını yetiştirmek ve onların yaşam boyu öğrenme ve eğitimlerine destek vermek üzere eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Coğrafya Anabilimdalı 2020 yılı itibariyle Yüksek Lisans kademesinde eğitime başlamıştır.
Anabilim dalımız 2 Profesör, 1 Doçent, 4 Dr. Öğr. Üyesi ile eğitim öğretime devam etmektedir.
Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Hakan Mete DOĞAN (Fiziki Coğrafya)
Prof. Dr. Eren YÜRÜDÜR (Beşeri ve İktisadi Coğrafya)
Doç. Dr. Hüseyin MERTOL (Bölgesel Coğrafya)
Dr. Öğr. Üyesi Orhan Mete KILIÇ (Fiziki Coğrafya)
Dr. Öğr. Üyesi Şevki BABACAN (Beşeri ve İktisadi Coğrafya)
Dr. Öğr. Üyesi Seçkin HARDAL (Türkiye Coğrafyası)
Dr. Öğr. Üyesi Kemal ERSAYIN (Fiziki Coğrafya)