Dünya’daki gelişmelere paralel olarak, öncelikle “Tarımsal Mekanizasyon Kurulu”, 2000 yılında Bursa’da 2. Eğitim Çalıştayı’nda, ABD ve AB ülkelerinde değişik isimler altında ziraat ve benzer mühendislik eğitimleri yapıldığını, bunlardan en uygun olanın “Biyosistem Mühendisliği” olduğunu, konularının ise Tarım Makinaları ile Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümlerinin konularını içerdiğini ve bu nedenle her iki bölümün içerisinde yer alacağı ve uluslararası düzeyde akredite olabilecek bir “Biyosistem Mühendisliği” programının açılması gerektiğine karar vermiştir. Biyosistem Mühendisliği Bölümü; “Arazi ve Su Kaynakları”, “Tarımsal Enerji Sistemleri”, “Tarımsal Makine Sistemleri” ve “Tarımsal Yapılar” Anabilim Dalları olmak üzere toplam 4 anabilim dalı ile kurulmuştur.
TOGÜ Biyosistem Mühendisliği A.B.D.
Biyosistem Mühendisliği A.B.D.’nda 8 Profesör, 2 Doçent, 3 Dr. Öğr. Üyesinden oluşan toplam 13 öğretim üyesi görev yapmakta olup, anabilim dalımız 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Lisanüstü eğitim düzeyinde öğrenci kabul etmektedir.
Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Ebubekir ALTUNTAŞ
Öğretim Üyelerimiz ve Uzmanlık Alanları
Prof. Dr. Hüseyin ŞİMŞEK Arazi ve Su Kaynakları Bilim Dalı
Prof. Dr. Kadri YÜREKLİ
Arazi ve Su Kaynakları Bilim Dalı
Prof. Dr. Tekin ÖZTEKİN
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Murat CÖMERT
Arş. Gör. Müberra ERDOĞAN
Prof. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ
Tarımda Enerji Sistemleri Bilim Dalı
Doç. Dr. Hakan POLATCI
Arş. Gör. Muhammed TAŞOVA
Prof. Dr. Ebubekir ALTUNTAŞ
Tarımda Makine Sistemleri Bilim Dalı
Prof. Dr. Engin ÖZGÖZ
Prof. Dr. Ömer Faruk TAŞER
Doç. Dr. Mehmet Metin ÖZGÜVEN
Dr. Öğr. Üyesi Mesut DİLMAÇ
Arş. Gör. Dr. Mustafa GÜZEL
Prof. Dr. Sedat KARAMAN
Tarımsal Yapılar Bilim Dalı
Dr. Öğr. Üyesi Serkan YAZAREL
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği A.B.D. kapsamında;
olmak üzere dört bilim dalı vardır. Biyosistem Mühendisliği Anabilim dalında eğitim ve çalışma konuları arasında; tarımda otomasyon ve yeni gelişen teknolojiler, hassas tarım teknikleri, enerji ve tarım makineleri, bitkisel ve hayvansal üretimde mekanizasyon uygulamaları, hasat sonrası mekanizasyon uygulamaları, tarımsal yapılar, arazi ve su kaynaklarının geliştirilmesi, kırsal alanın geliştirilmesi gibi konular yer almaktadır. Öğretim Planı çağdaş Biyosistem Mühendisliğinin temellerini vermek üzere tasarlanmıştır. Anabilim dalımızda eğitim-öğretim; teorik dersler, laboratuvar ve atölye uygulamaları şeklinde yapılmaktadır. Biyosistem Mühendisliği A.B.D. mezunları; ülkemizde Tarım Alet ve Makinaları, Tarımsal Enerji, Tarımsal Yapı ve Sulama projeleme sektörünün her alanında ve kamu ve özel işyerlerinde görev yapabilmektedir.
Biyosistem Mühendisliği A.B.D., toplumsal odaklı, eğitim-öğretim ve araştırmaya önem veren, verimli, çevre odaklı, uğraş alanı içerisindeki tüm kesimlere memnuniyet odaklı, çağdaş, kaliteli, yenilikçi, dinamik, sürekli kendini geliştiren, katılımcı, yol gösterici, paylaşımcı, şeffaf-eşitlikçi-adil-güvenilir, lider ve saygın değerlere önem vermektedir.
Biyosistem Mühendisliği A.B.D., ülkemizin ve bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda, dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak, değeri yüksek araştırmalar yapan, teknolojiler geliştiren, kaliteli eğitim ve öğretim hizmetleri sunan, donanımlı, çağdaş, yaratıcı, girişimci, kendine güvenen, master ve doktora derecelerinde biyosistem mühendisliği yetiştirir. Tasarım, üretim, uygulama ve AR-GE çalışmalarında görev alabilecek, problem çözmede analitik yaklaşıma sahip, takım çalışmasına yatkın, mesleki etik bilincine, sorumluluğuna ve lider özelliklerine sahip, bilimsel ve çok boyutlu düşünebilen lisansüstü mezun öğrenciler yetiştirmektir. Bununla birlikte tarımsal üretimin gelişmesi için mühendislik prensiplerini ve tekniklerini uygulayabilen uzman ve doktoralı mühendisler yetiştirmek, ulusal ve uluslararası düzeyde Biyosistem Mühendisliği alanlarında uzman ve doktoralı mühendislik hizmeti sağlamaktır.
Biyosistem Mühendisliği A.B.D. alanında özgün bilgi ve teknoloji üreten, dünyada saygın, ülkemizde öncü bir anabilim dalı olmak. Bununla birlikte Biyosistem Mühendisliği konularındaki bilimsel gelişmeleri takip eden, ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi üreten ve bu bilgiyi aktarabilen, toplumsal gereksinimlere cevap verebilen, uluslararası düzeyde eğitim-öğretim veren ve ürettiği bilgi ile ulusal kalkınmaya katkı sağlayan, alanında öncü bir eğitim ve uzman ve doktoralı mühendisler yetiştiren lider bir araştırma kurumu olmaktır.
Programın amacı, modern teknolojileri uygulayabilen, üretici ve sanayi kuruluşlarına uyum sağlayabilen, tarım makinaları, tarımsal enerji, arazi ve su kaynakları ve tarımsal yapılar alanındaki problemleri bilimsel metotlarla analiz eden ve çözebilen, Biyosistem Mühendisliği alanında güvenli ve yüksek kalitede iş tamamlayabilen üretebilen, etik değerlere sahip, innovasyon gücü olan, üretken ve araştırmacı uzman ve doktoralı mühendisler yetiştirmektir.
Özet olarak Biyosistem Mühendisliği A.B.D. temel amaçları;
Biyosistem Mühendisliği A.B.D.’nın fiziksel alt yapısında; bireysel personel odaları, test-araştırma laboratuvarları ve eğitim sınıfı, lisansüstü öğrenci çalışma bölümleri, dinlenme-toplantı odası bulunmaktadır.
Biyosistem Mühendisliği A.B.D.’nın teknik alt yapısında; biyolojik malzeme laboratuvarı, kurutma laboratuvarı, arazi ve su kaynakları laboratuvarı, tarımsal yapılar laboratuvarı, hassas tarım laboratuvarı, tarım alet ve makinaları parkı, motor donanımı ve parçaları atelyesi, pnömatik ve hidrolik laboratuvarı, tarım makinaları test ve araştırma laboratuvarı, teknik resim sınıfı bulunmaktadır.
*Yükseklisans
*Doktora
Mevcut öğrenci 44
Mezun öğrenci 67
Mevcut öğrenci 5
*Proliz sisteminden alınan veriler (06/04/2023).