Biyomühendislik Anabilim Dalı
Canlı sistemlerin karmaşık yapısını anlayabilmek ve değişik uygulamalarda kullanabilmek ancak disiplinlerarası bir yaklaşım sayesinde gerçekleşebilmektedir. Biyoloji bilimlerinin uygulamaları tıptan çevreye, tarımdan kriminale kadar geniş yelpazede gerçekleşmektedir. Örneğin, genetik yapı modifikasyonları ile tıp, tarım ve çevre uygulamaları için protein üretimleri, gen tedavisi, antisens teknolojileri, metabolizma yol izlerinin değiştirilmesi ile ürün üretiminin artırılması, yapay doku üretimleri ve biyosensörler Biyomühendislik Anabilim Dalı’nda yürütülebilen çalışmalardan bazılarıdır. Biyomühendislik lisansüstü programı Biyokimya, mikrobiyoloji, ve moleküler biyoloji, biyomalzemeler ve doku mühendisliği gibi konularda, alanında uzman öğretim üyeleri ve verdiği derslerden oluşmaktadır. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nin bir parçası olarak program, öğrencilere bilgisayar mühendisliği, malzeme bilimi ve mühendisliği ve mekatronik gibi diğer programlarla bir etkileşim ve bütünleşme içinde olması yönünde fırsatlar sağlamaktadır.
Programın başlıca araştırma alanları endüstriyel mikrobiyoloji ve mikrobiyal biyoteknoloji, metabolizma mühendisliği, rekombinant protein teknolojisi, biyopolimerler ve biyomalzemelerdir.
MİSYON
Biyomühendislik bölümü, biyomühendislik ve biyoteknoloji alanlarında etik değerler çevresinde güncel, ulusal ihtiyaçlara yönelik sanayi ve toplum arasındaki ilişkilere öncelik veren, temel bilgilere sahip, üretici, sorunları kolaylıkla çözebilen, küresel düzeyde gelişmeleri takip edebilen, disiplinler arası çalışma becerisi kazanmış, yeniliğe açık, girişimci ruhlu biyomühendisler ve akademisyenler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
VİZYON
Biyomühendislik ve biyoteknoloji alanlarında eğitim vererek bu konuda eksikliği duyulan araştırıcı ve vasıflı bilim insanları sayısını artırmak. Farklı alanlarda araştırmacıların işbirliği ile yeni ürünler ve cihazlar geliştirmek ülke ekonomisini dışa bağımlılıktan kurtarmak ve ekonomiye katkı sağlamak. Özel sektör üniversite işbirliğini geliştirerek biyomühendisliğin ülke kalkınmasına katkısını arttırmak. Öğrencileri araştırmaya yöneltmek, araştırma anlayışı ve yöntemleri konusunda eğitim vermek.
YÖNETİM
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsa KARAMAN
Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sinan EĞRİ
ÖĞRETİM ÜYELERİMİZ ve UZMANLIK ALANLARI
Prof. Dr. Bilge Hilal ÇADIRCI
Endüstriyel Mikrobiyoloji, Genetik Mühendisliği
Metabolizma Mühendisliği
Prof. Dr. İsa GÖKÇE
Biyokimya ve Protein Mühendisliği
Prof. Dr. İsa KARAMAN Tarımsal Mikrobiyoloji, Mikrobiyal Biyoteknoloji
Prof. Dr. Sinan EĞRİ Doku Mühendisliği, Biyopolimerler,
Biyomalzemeler
Doç. Dr. Kıymet BERKİL AKAR Biyo-organik Kimya
Doç. Dr. Özlem EĞRİ Nanotıp, Nanoteknoloji
Dr.Öğr.Üyesi Seçil ERDEN TAYHAN Hücre Doku Kültürü