AMAÇ: Bahçe Bitkileri Anabilim dalı edinilen temel bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirmeyi amaçlar. Uzmanlık hedefine yönelik araştırmalarda uygun arazi ve laboratuvar tekniklerinin kullanılarak yürütülmesini ve sonuçlandırılmasını hedefler. Böylece mesleki bilgi ve becerilerin yanında, araştırma yaptığı konuda uzmanlaşmış, mesleğini bilimsel, kültürel ve etik değerler çerçevesinde yapan, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini gözeten, , çevre bilinci gelişmiş, ekip çalışması yapabilen, sosyal ve iletişim becerisine sahip, bağımsız kararlar alabilen ve sorumluluk sahibi akademik kapasitesi yüksek araştırmacıların yetiştirilmesine katkı sağlamayı amaçlar.
MİSYON: Bilimsel araştırma, nitelikli eğitim ve uygulama işlevlerini yürüterek tarımsal alanda topluma hizmet yükümlülüğünü yerine getirmek.
Bahçe bitkileri kapsamında yer alan bağ, meyve, sebze ve süs bitkilerinin morfolojik, fizyolojik, biyolojik özelliklerini açıklamak, bahçe bitkilerinin ülke ekonomisine katkıları, yetiştiriciliği, ekolojik istekleri, çoğaltılması (tohum,fide-fidan, çelik, daldırma, aşı, doku kültürü ile), bahçe tesisi, ıslahı, biyoteknolojisi, örtüaltı yetiştiriciliği, derim ve muhafazası konularında teorik ve uygulamalı bilgilere sahip uzmanlar yetiştirmek.
Geleneksel ve ekolojik tarım yöntemlerini açıklamak ve uygulamak, bahçe bitkileri alanında karşılaşılan sorunları değerlendirmek ve çözümüne ilişkin araştırmalar yürütmek, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirmek
Doğayı koruyarak, çevreye dost sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmak.
Çağdaş ve uygulamaya yönelik bilgi ile donatılmış, araştırma ve sorun çözme yeteneği gelişmiş, çevresine önderlik yapabilecek yapıda kültürel birikime ve iletişim becerisine sahip bireyler yetiştirmek.
Tarımla ilgili alanlarda nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanlarla ilgili ulusal ve uluslararası araştırmalar yapmak.
Tarımsal araştırmalarda ulusal ve uluslararası işbirliğini artırarak sonuçları uygulamaya aktarabilmek ve nitelikli yayın sayısını artırmak.
VİZYON: Bahçe bitkileri konusunda yenilikçi, bölgesel, ulusal ve evrensel gereksinimlere bilimsel ve teknolojik çözümler üretmek, ulusal değerlere bağlı, perspektif sahibi, analitik düşünebilen, bilimsel teknikleri uygulayabilen, kültürel ve sosyal yönü güçlü bireyler yetiştirmek.
SUNULAN İMKANLAR: Bahçe Bitkileri Anabilim Dalında, Meyve Yetiştirme ve Islahı, Bağ Yetiştirme ve Islahı, Sebze Yetiştirme ve Islahı ve Süs Bitkileri Yetiştirme ve Islahı alanlarında lisansüstü eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Anabilim dalımızda, 9 profesör, 2 doçent ve 6 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 17 öğretim üyesi bulunmaktadır. Anabilim dalımız farklı alanlarda tez çalışmaları ve araştırmaların yürütülmesine imkan sağlayan 70 dekar meyve bahçesi, 10 dekar sebze yetiştirme alanı, 6 dekarlık bağ alanı ve 4 dekar sera alanıyla zengin bir alt yapıya sahiptir. Ayrıca 2 adet soğuk hava deposu yanında 2 meyve, 2 bağ ve 1 doku kültürü laboratuvarımız bulunmaktadır.
Anabilim dalımız 1987 yılından bu yana hem yüksek lisans (tezli) ve hem de doktora eğitim-öğretim hizmeti vermektedir.
BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYELERİ
Süs Bitkileri Yetiştirme ve Islahı AD.
Prof. Dr. Aysun ÇELİK ÇANGA
Arş. Gör. Güzella YILMAZ VURAL
Meyve Yetiştirme ve Islahı AD.
Prof. Dr. Resul GERÇEKCİOĞLU
Prof. Dr. Çetin ÇEKİÇ
Prof. Dr. Kenan YILDIZ
Prof. Dr. Mehmet GÜNEŞ
Prof. Dr. Yaşar AKÇA
Doç. Dr. Onur SARAÇOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Hakan KARADAĞ
Dr. Öğr. Üyesi Öznur ÖZ ATASEVER
Arş. Gör. Osman Nuri ÖCALAN
Sebze Yetiştirme ve Islahı AD.
Prof. Dr. Naif GEBOLOĞLU
Prof. Dr. Necdettin SAĞLAM
Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül DURUKAN KUM
Dr. Öğr. Üyesi Emin YILMAZ
Arş. Gör. Sevtap DOKSÖZ BONCUKÇU
Bağ Yetiştirme ve Islahı AD.
Prof. Dr. Rüstem CANGİ
Doç. Dr. Adem YAĞCI
Dr. Öğr. Üyesi Neval TOPCU ALTINCI
Dr. Öğr. Üyesi Seda SUCU